Page images
PDF
EPUB
[merged small][merged small][graphic][merged small]

runs up the entire height of the second story, and a full cement basement is underneath. The house measures fortyeight by eighty-four feet. One-half of the floor space is taken up in the living rooms for the painter, his wife and three boys. These comprise dining-room, library, kitchen, bed-chambers and servants' quarters. The studio and large living room or reception hall form the other half.

Many of the rooms have not yet been finished, and the owner expects it to be ten years yet before the house is complete to his satisfaction.

He did not want a "ready-made" home, but one that would grow with the family life, and be a part of that life and an expression of it. Little by little furniture is being built exactly in harmony with the spacious chambers and high ceilings,

In the studio is a huge fireplace, like autumn leaves in its soft, rich coloring. This is built of ordinary clinker brick which the owner procured from an old brickyard.

The big living room is fashioned in the same style as the studio, with log walls. The spaces between the logs are filled with split cordwood; after this chinking the interstices are calked with oakum. Inside and out this has been covered with concrete plaster mixture. All the other rooms except these two are to be lathed and plastered inside.

There is another fireplace here, of the same material, around which winds the low broad stairway of solid blocks of oak, which the owner had hewn in Indiana expressly for this purpose. Wax candles lend their soft radiance to the living room and studio. Here one could almost

[merged small][ocr errors]

imagine himself standing in the room of an old feudal castle of long ago.

There are many windows throughout the house, so that sunlight and fresh air may find a welcome. The dwelling could not be the complete, modern home of today as it is, without its several porches: the large living-porch of cement in the front of the house, and on the other side, the glass porch which will be a true sun room in the winter time, while above this is the long, wide sleeping porch.

The eaves which extend four feet all around are simply the extending ends of the roof logs. Over the latter was placed building paper, next the matched lumber, then the paper, and finally the covering of shingles.

The shingles are a point of special i n t e r e st, being handmade of oak. They are thirty inches long, about six inches wide, laid twenty-four inches to the weather.

The artist does much of his work out of doors in the woods close by, where he

[graphic]

Thk Front E Cabin In

may draw fresh inspiration from the breezes blowing softly through the tree branches around him; from the songs of the birds which do not fear his presence; from the fleecy clouds passing overhead and the soft grassy carpet beneath his feet.

And we can see how such a man with his love for nature and all out-of-doors would choose a log house with its memories of the forests and men with axes felling giant trees: of the hardy pioneers who feared nothing but their God: to represent his home also.

Log houses in the backwoods have been built ever since the times of our forefathers, but it remained for an artist — a dreamer —tojncorporate the log cabin into a log mansion, with all the modern conveniences and improvements of today—a most artistic blending of the happiest features of the present and the past. This home represents the artist's individuality.

Ntrance To Thk Thk Woods."

[graphic]
[graphic]

AFTER FOURTEEN YEARS BENEATH THE WAVES. The Maine is shown lying within the steel-walled cofferdam. The hull of the wreck is incrusted with barnacles and

other marine growth that accumulated during her long submergence at

the bottom of Havana harbor.

[graphic][ocr errors]

A NY naval constructor who has f\ designed a big battleship will / % tell you that the tensest mo/ \ ment of his life was the interX \. val between the smashing of the bottle of champagne on her bow as she started her slide down the launchingways and the splash as she hit the water. Reverse the operation and take a sunken ship out of the sea and you have the nerve-racking ordeal which the United States Army engineers went through while the pumps were removing the water from the huge cofferdam or fenced enclosure which they had built around the wreck of the battleship Maine in Havana Harbor, to expose the shattered hulk and permit of an examination into the causes of her destruction on Feb. 15, 1898.

But the men whom General Bixby had delegated to raise the Maine, Colonel William M. Black, Lieutenant-Colonel Mason M. Patrick and Major Harley B. Ferguson, had done their work well and when the last drop of water had been removed and the remains of the vessel were laid bare the massive wall around the wreckage stood staunch and watertight, and a board of naval and military experts descended into the huge hole in the sea, probed for days into the very vitals of the ship, and reported that the Maine had been blown up from the outside, thereby confirming the findings of the Sampson board of inquiry of 1898 and setting aside for all time any doubt regarding the cause of the disaster.

The dismembering of the hulk was then started and the after-portion of the ship, little damaged, was floated, towed out to sea and sunk in deep water amid the customary naval ceremonies for a deep sea burial. The scuttling of the battleship formed the closing chapter in the history of what was probably the most extraordinary piece of marine salvage ever attempted.

The raising of the Maine will always

be ranked among the peculiarly difficult problems which engineers have solved. The cost was about $900,000.

Mr. John F. O'Rourke, a New York contractor, some time ago laid before the engineer officers a scheme for lifting the ship bodily from the harbor bottom. He proposed to sink along either side of the ship a row of pneumatic caissons and from holes in their bottoms pass heavy steel cables underneath the keel of the vessel at four-foot intervals. Then when he had the shattered vessel resting upon his net-work of cables he intended to lift her to the surface as one might bring up a crab in a scoop-net. This scheme, ingenious as it was, did not meet with the approval of the Maine board, for it was feared that any attempt to actually raise the ship would derange or break off portions of the wreckage, thereby rendering impossible an accurate determination of the causes of the explosion.

The army officers decided upon the cofferdam method. Work was started in 1910, but the building of the great dam around the ship was no easy task for the water was about thirty-five feet deep and the bottom insecure. The structure had to be made strong enough to withstand the tremendous pressure of the water from the outside without starting leaks which would flood the enclosure after it had been pumped dry.

The scheme consisted in sinking around the ship twenty huge hollow steel cylinders, each tangent to the next one, forming an elliptical ring or wall with the Maine at its center. These cylinders, each fifty feet in diameter, were filled up solid with clay to make them stable and impervious. Each big tube was as tall as a six-story house and was made up of several hundred steel slats or sheet piling, which dovetail into each other by means of a special interlocking joint which cannot be broken without actually tearing the steel plates apart. Then a stone re

[graphic]

COPYRIGHT BY UNDERWOCD & UNDERWOOD, N. Y.

THE HULL ALMOST ENTIRELY EXPOSED AS THE WATER IN THE COFFERDAM WAS

PUMPED OUT.

[graphic]

HOW THE BOW WAS SHATTERED WHILE THE STERN WAS LITTLE DAMAGED BY THE

EXPLOSION THAT SANK THE VESSEL.

« PreviousContinue »